Malay Chinese (Traditional) English
 

Taska Bagi Kakitangan Wisma Darul Iman Terengganu Mula Operasi

(0 votes)

SYA 5478

KUALA TERENGGANU, 1 Januari - Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) di tempat kerja bagi penjawat awam di Wisma Darul Iman (WDI) mula beroperasi hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita & Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata, Taska Permata Wisma Darul Iman di bawah kelolaan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) Terengganu yang diubahsuai daripada kafe wisma berkenaan melibatkan kos RM300,000.

SYA 5479

“Ini juga merupakan salah satu usaha kitadalam menunaikan Manifesto PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-14 yang lalu iaitu membuka pusat asuhan di setiap jabatan kerajaan negeri,” ujarnya ketika dihubungi pemberita, hari ini.

Katanya, setakat ini pengambilan di taska tersebut melibatkan 73 kanak-kanak berumur seawal tiga bulan hingga empat tahun dengan 16 orang tenaga pengajar.

Hanafiah berkata, dengan adanya taska tersebut secara tidak langsung memudahkan kakitangan WDI sekali gus merasa tenang untuk bekerja kerana tidak perlu terkejar-kejar menghantar dan mengambil anak di pusat penjagaan.

"Kewujudan pusat asuhan dalaman juga membolehkan sistem pemantauan dijalankan dengan baik dan selamat, selain mengurangkan risiko keselamatan kanak-kanak yang ditinggalkan kepada pengasuh sepanjang ibu bapa mereka keluar bekerja,” ujarnya.

Sumber : Teganukita

Read 521 times
Layouts
Colors